13-14 Şubat 1945'te Amerikan ve İngiliz savaş uçaklarının Almanya’nın Dresden kentine düzenlediği bombardıman sırasında oluşan yangın fırtınası, şehrin tarihi merkezini tamamen yok etti, on binlerce sivil öldü...
II. Dünya savaşının sonlarına yaklaşırken Ruslar Berlin’e doğru ilerliyordu. Müttefiklerin genel komutanlığı Rus işgalini kolaylaştırmak adına Berlin ve Dresden’e bomba atma kararı aldılar. Berlin anlaşılabilirdi fakat Dresden’in pek stratejik bir önemi yoktu bu hedef ilk aşamada garip göründü.
Saldırı 13 Şubatta başladı ve 15 Şubatta sona erdi. Saldırı sona erdiğinde görünürde muazzam bir tahribat yoktu. Fakat Dresden’e atılan bombaların arasında fosfor bombası da vardı.
(Fosfor bombası dumanının teneffüs edilmesi ciğerlerde ani yaralar oluşturur ve teneffüs eden kişinin havasızlıktan boğulmasına yol açar. Sonraki aşamada insan vücudu içten dışa doğru yanmaya başlar. Genelde, beyaz fosforla yanan kişinin elbiselerinde fazla iz görünmez, yanma reaksiyonu vücut içinden cilde kadar sürer. Beyaz fosfor kullanımı sonrasında çekilen fotoğraflar şunu gösterir, insanlar kemiklerine kadar yanmış, ancak elbiseleri pürüzsüz duruyor. Fosfor etkisiyle yanma reaksiyonu bir kez başladığında durdurulamaz.)
Saldırıdan sonra Dresden günlerce yandı ve tahrip oldu. 28.410 binadan 24.866'sı yok oldu. Dresden tarih komisyonu 5 yıl boyunca konuyla ilgili araştırma yaptı ve 2010 Mart’ta raporu yayınladı. İnsan kaybı 25.000’in üzerindeydi.
Savaşın kötü gidişatıyla birlikte köşeye sıkışan Almanlar, kamuoyunu İngiliz ve Amerikan ordularının karşısına alacak bir açıklama yapmıştı. 25.000 olan ölü sayısının yanına bir sıfır eklemeyi ihmal etmeyen Almanlar, bu saldırıyı savaş ve insanlık suçu olarak göstermek için aracı kuruluşlarla bu haberi yayınladı. Bunu duyan İngiliz halkı ve Amerikan halkının kendi ordusuna ve üst düzey komutasına karşı gelmesini sağlayan bu olayın, Almanların bir abartısı olduğu çok sonrasında anlaşıldı.
Tabii Almanların bu yalanı yayınlaması Müttefik Devletleri haklı kılmaz çünkü Dresden, ne stratejik önemi olan bir şehirdi ne de savaşın içinde önemli yere sahipti. Bunun yanında “Fosfor Bombası” kullanımı kesinlikle tartışmayı alevlendirmekte ve bunun bir savaş suçu olduğunu insan düşündürmekteydi.
Çoğu Dresdenli kişi savaştan uzakta sanat ve rahat içinde hayatını sürdürüyordu. Çünkü Dresden savaşın içinde bulunmamış, savaşa en büyük yardımı sanayi ile olan bir kültür ve sanat şehriydi. Saldırının olduğu sabah meydanda oturan iki Dresdenli arasında duyabileceğiniz en tipik konuşma, savaşın onları hiç vurmayacağı, Dresden’in tarihinin kuvvetli olduğu ve oranın korunduğu ile ilgili bir sohbet olurdu.
Zaten Müttefik Devletleri’nin amacı, açık olarak bombardıman sonrası anlaşılabiliyordu. Önemli olan fabrikalar, tren yolu gibi savaşın gidişatına etkisi olan stratejik yerler büyük zarar görmezken, neredeyse tüm evler yıkılmış; şehir simgesi ve çoğu kültürel miras olan tarihi binalar ve yapılar büyük zarar görmüştü.
Amaç, Almanlara onlar kadar sert olduklarını göstermekti belki, şehirlerini ve tarihlerini bombalayarak onların moralini düşürmekti ya da... her ne olursa olsun, alınan bu karar ve üstüne yapılan bu aşırı bombardıman yarattığı yıkım ve kullanılan teçhizatlar bakımından büyük bir insanlık ve savaş suçudur. Bu saldırının faturasını ABD kabul etmemiş, İngiliz hükümeti ve İngiliz Bombardıman Filosu’nun suçu olduğu belirtilmişti. Öyle ki suçlu görülmeleri sebebiyle savaşta kritik rol oynayan bu Bombardıman Filosu, kendisine ait bir anıtı çok uzun yıllar sonrasında elde etti.
İki tarafın da acımasızca savaşı şehirlere taşıma çabası şüphesiz ki can kayıplarını maksimum seviyeye taşımış, savaşın gidişatında önemli rol oynamıştı. İkinci Dünya Savaşı’nın getirdiği en büyük ve en tartışmalı yıkımlardan biri olan Dresden Bombardımanı, eminim ki tarih okumalarında rastlanıldığında herkesin tüylerini ürpertecek bir olay olmaya devam edecek.
Kaynakça
-. (2020, Şubat 14). 2. Dünya Savaşı’nın en büyük hava saldırılarından Dresden bombardımanının 75. yıldönümü. Sputnik News: https://tr.sputniknews.com/ adresinden alındı
-. (tarih yok). Dresden Bombardımanı. TARİHİOLAYLAR: https://www.tarihiolaylar.com/ adresinden alındı.
Dönemin görüntüleriyle birlikte daha detaylı bilgi için “2.Dünya Savaşı’nın Önemli Olayları- Renkli” isimli belgeselin “Dresden Ateş Fırtınası” bölümünü izleyebilirsiniz.
(Görseller: https://tr.sputniknews.com/foto/202002141041407641-2-dunya-savasinin-en-buyuk-hava-saldirilarindan-dresden-bombardimaninin-75-yildonumu/, https://www.bbc.com/news/world-europe-51448486 ve https://listelist.com/dresden-bombardimani/ adreslerinden alınmıştır.)