muse">

erinyeler

erinyeler

 Erinyeler, yanlış yapanlardan ilahi intikam isteyen, Yunan mitolojisindeki yaratıklardı.

 

 

Erinyeler, yanlış yapanlardan ilahi intikam isteyen, Yunan mitolojisindeki yaratıklardı. Erinyelerin özellikle gazabına uğramaya yol açan muhtemel suçlar, kişinin ailesini ve yeminle ilgili her şeyi içeren suçlardı. Ayrıca erinyeler lanetleri gerçekleştirmekten, hastalık ve delilik gibi cezaları paylaştırmaktan da sorumluydu. M.Ö beşinci yüzyılda bazen “Eumenide’ler” (hayırlılar) ve “Zarif Olanlar” olarak anılmaktaydılar.

 

Hesiod ve Homer

 Erinyeler - Vikipedi

Erinyeler Antik Yunan’da çizgi yazısı ile yazılmış yazıtlarda da görülmekte ve Arcadia’da tarım ve bereket tanrıçası Demeter ve Boeotia’da Potnia ile özdeşleşmiştir. Edebiyatta ise ilk olarak Hesiod ve Homer’in çalışmalarında bahsedildiklerini görürürüz. Tanrıların Doğuşu (Theogony)’nda Hesiod doğuşlarını anlatır ancak son kaynaklara göre sayılarını tarif etmemiştir. Hadım edien Uranüs’ün kanı dünyaya gelmiş ve oradan Erinyeler çıkmıştır. Bu nedenle yeryüzü ve gökyüzünün kızları kabul edilirler. Aile tartışmaları sebebiyle Uranüs’ün kendi oğlu Kronos tarafından saldırıya uğraması bu olayla bağlantılıdır. Hesiod’un İşler ve Günler’inde bize Eris’in çocuklarından Horkos’un doğumuna erinyelerin katıldığı söylenir.

 

Homer’in İlyada Destanı’nda eriyeler bireyin mantığını kullanmasına engel olup onları alışılmadık aptal davranışlara yönlendirebilirler. Bu konu hakkında bir örnek, Agamemnon’un akılsızca Akhilleus’un savaş ganimetini çalması ve bu durumun Akhilleus’u sinirlendirmesi ve Truva Savaşı’ndan geri çekilmesidir. İlyada Destanı’nın on beşinci bölümünde, Iris’in Posedion’a ağabeyi Zeus’a karşı gelmenin nasıl bir aptallık olduğunu hatırlattığında büyük kardeşe erinyelerin nasıl bir iyilik yaptığından bahsedilir. Homer ayrıca onların Erebos, başka bir deyişle karanlıkta yaşadığından ve kalplerinde acıma duygusunun olmadığından da bahseder. Odysseia Destanı’nda Homer, onları “İntikam Alanlar” olarak ve Melampus’u ve Argos Kralını geçici delilik ile lanetlemesi ile tarif eder.

Bağlantıları ve Amaçları

 

Genel olarak yanlış yapanların cezalandırıcıları olan erinyeler başta anneler, babalar ve büyük kardeşler olmak üzere yaşı büyük aile üyelerinin haklarının koruyucusu kabul edilirler. Bununla ilgili en ünlü örnek annesi Clytemnestra’yı öldüren Orestes’i kovalamalarıdır. Erinyeler, cezaları aile üyeleri tarafından verilen lanetlere göre uygularlardı. Aile dışında dilenciler gibi toplum tarafından dışlanmışları da korudular. Yeminlerin kefili ve yalan yemin edenlerin cezalandırıcısı olarak hareket ettiler. Görevlerinin karanlık doğası onları, kötüleri işkenceye götürdükleri yeraltı dünyasına ve Hades ile yakından ilişkili olmaya yöneltti. Yunan trajedi yazarı Eshilos, erinyeleri karanlığın kızları olarak ifade etmiştir.

 

Orijinal Metin: Mark Cartwright

 

  • Gösterim: 1116