Ebrar">

donald judd, isimsiz 1969

donaldjudd

 donald judd, isimsiz 1969

 

 

 

 

 

 

 

modern sanat; sanatçının zamanına uygun materyaller, biçimler kullanarak sanatını oluşturmasıdır. donald judd 60’ların başında ‘düz bir alana yapılan çizimdense gerçek alana yapılan sanat özünde daha güçlü ve özgül’ düşüncesini savunmuştur. ürünlerini üç boyutlu alana geçirerek sanatının bulunduğu alan, obje ve izleyicinin gözündeki bağlantıya bırakmıştır. 

 

donald judd’un bu eseri minimalizm akımına uygundur ancak seçildiği materyaller ile de üzerinde modernizm’in parçalarını görebiliriz. gördüğümüz eser ilk bakışta heykele benzemeyen ve belki defalarca kopyalanabilecekmiş izlenimi veriyor. heykelin dış kısmı pirinçten yapılmış ve çevresinde de pleksi pencereler vardır. bu sebeple bakıldığı noktadan bazen pembe bazen yeşil gölgeler yaratabiliyor. bu özelliğiyle bulunduğu ortamla tamamen içi içe oluğunu gözlemleyebiliriz. aynı zamanda heykelin konumlandırılması için de çok detaylı talimatlar vermiş örneğin her bloğun arasında 15.24 cm olması gibi. 

 

Kullanılan kutucuklar bir fabrika ürünü, yani sanatçının kendi eliyle yapılmamış. aynı zamanda heykelin formu tekrar tekrar yapılabilecek bir biçimde sanayi ve endüstriyalizmi bize hatırlatıyor. alışverişe çıktığımızda aynı formda gördüğümüz binlerce ürün gibi.

  • Gösterim: 2763